Quarantaine

Herkomst van quarantaine

Quarantaine - DiscusZolderAllereerst de herkomst van het woord: quarantaine is de Franse verbastering van het Italiaanse "Quaranta giorni" wat veertig dagen betekend. Het is een van origine medische term die afkomstig is uit het Italiaans ten tijde van de pestepidemie in de 14e eeuw. In deze tijd werden namelijk alle aanmerende schepen verplicht om 40 dagen in de haven stil te blijven liggen, en werd de bemanning daarbij geacht het schip niet te verlaten. Deze maatregel behelst het afschermen van risicobronnen ter vermindering van verspreiding van een infectie. Dit systeem werd later overgenomen in andere Europese landen. Waarom het aantal dagen werd vastgelegd op veertig is niet bekend. Mogelijk is het gebaseerd op de theorie van Hippocrates dat een ziekte na veertig dagen niet besmettelijk meer is, of op het verhaal van Jezus Christus die veertig dagen afgezonderd van de buitenwereld in een woestijn leefde.


Discriminerende quarantainemaatregelen

Cursus Middeleeuwse Mystiek - 6/7: De verschrikkelijke 14e eeuw ...de geschiedenis van quarantainemaatregelen gaat veel verder terug dan de 14e eeuw. Al in de vroegste vormen van menselijke samenlevingen werden zieken vermeden of opgesloten. Het moet een volkswijsheid zijn geweest dat je ziek kon worden van de omgang met andere zieken. Ten tijde van de pest van Justinianus in de 6e eeuw na Christus, stelde de Byzantijnse keizer Justinianus I een wet op waarin stond dat alle niet-christelijke en buitenlandse minderheden buitengesloten werden van allerlei activiteiten. De pest verspreidde zich gewoon over de christelijke byzantijnse bevolking. Toch was het voor die tijd geen vreemde maatregel, want er was nog weinig kennis over de daadwerkelijke veroorzakers van ziektes: bacteriën en virussen.


Effectieve maatregelen in de Europese steden

Toen de zwarte dood zich over Europa verspreidde in de 13e en 14e eeuw, werd er op allerlei manieren geprobeerd om zieken te isoleren. Naast de eerder genoemde schepen in Italiaanse havens, werden er zieken uit steden verbannen om te sterven of te herstellen op de velden. Ook waren er speciale pestkoloniën waar zieken naartoe werden gestuurd. Dit waren vaak eilanden die hermetisch waren afgesloten van de buitenwereld. Toen in de stad Milaan de eerste gevallen van de pest werden ontdekt, werden de huizen van de zieken en iedereen waarmee ze in aanraking kwamen hermetisch afgesloten. Zelfs wanneer de mensen van de ziekte genazen, stierven ze van de honger. Hoe inhumaan deze maatregel ook was, het hielp wel: van alle Italiaanse steden stierven in Milaan veruit de minste inwoners aan de pest.


Ook in de eeuwen die op de pest volgden, bleven de quarantainemaatregelen bestaan. Dit werd voornamelijk in de scheepvaart toegepast, maar er zijn ook enkele voorbeelden van succesvolle maatregelen op het vasteland. In de Nederlanden werden pesthuizen opgericht. Huizen buiten de stad waar mensen met besmettelijke ziekten zoals de pest of lepra werden ondergebracht. En het kon nog verregaander. Het Engelse dorp Eyam werd in 1665-1666 hermetisch afgesloten van de buitenwereld vanwege een zeer dodelijke ziekte. Binnen veertien maanden overleden 260 inwoners van het plaatsje. De maatregelen waren effectief: Omdat bijna geen enkele dorpsbewoner in aanraking kwam met mensen van buitenaf, verspreidde de ziekte zich niet verder over het land.




Quarantaine in de medische wereld


Coronavirus - AZ Herentals plaatst afdeling geriatrie in ...Quarantaine is het afzonderen van mensen en dieren voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld voordat ze een land binnengaan. Doel van de quarantaine is het verminderen van het risico dat deze mensen of dieren andere(n) besmetten. Een voorbeeld waarbij dit standaard gebeurde bij binnenkomst in het land was dat het Verenigd Koninkrijk alle honden en andersoortige dieren voorheen voor zes maanden in quarantaine deed, vanwege het risico op hondsdolheid vanuit het Europese continent. Deze richtlijn werd in de 21e eeuw afgeschaft en een nieuw systeem van dierenpaspoorten werd ingevoerd, waarbij dieren het land binnengelaten mogen worden als men kan aantonen dat de dieren binnen een bepaalde periode afdoende zijn gevaccineerd. Vaak gebeurt quarantaine alleen in bijzondere omstandigheden, zoals een epidemie, en/of een persoon die besmet is of waarbij de kans daarop door symptomen of andere omstandigheden, zoals komst uit een besmet gebied of omgang met een besmet persoon, extra groot is.Quarantaine wordt ook weleens toegepast op een persoon voor wie besmetting extra gevaarlijk is door bijvoorbeeld een zwak immuunsysteem.


Psychische gevolgen van quarantaine


De gevolgen van psychische klachten op je seksleven ...De massaquarantaine van een land of een stad is nooit een aangename ervaring en heeft een belangrijke psychologische impact op de bevolking. Onderzoekers noemen de negatieve gevolgen op en geven adviezen om deze te beperken. Bijna alle opgenomen studies rapporteerden negatieve effecten, zoals het posttraumatisch stresssyndroom, verwarring, woede, angst, frustratie, verveling, een sombere stemming en slecht slapen. Veel mensen meldden ook dat ze stress hadden als gevolg van (de angst voor) financieel verlies. De negatieve effecten verdwenen vaak niet meteen na het opheffen van de maatregelen, maar bleven maandenlang nazinderen. Angst bleef vaker vier tot zes maanden na de quarantaine aanwezig bij mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Gezondheidswerkers liepen een hoger risico op het posttraumatisch stresssyndroom.De angst om zelf besmet te zijn was het hoogst bij de gezondheidswerkers. Hoe langer de quarantaine duurde, hoe groter de negatieve impact op het welzijn.




Bron:

Reacties

  1. Ik heb dezelfde informatie opgezocht, leuk om te lezen hoe je deze op een andere manier verwerkt. Het getal veertig is een getal dat veel terugkeert zoals bij veertig dagen vasten, Psalm 40. Zou er hiervoor een betekenis zijn? Wist je dat tijdens de pest ramen en deuren werden dichtgespijkerd van mensen die de epidemie hadden opgelopen. Dit was hun vorm van quarantaine, lockdown. De psychische gevolgen kunnen we nu ook heel hard herkennen tijdens deze coronaperiode. Zoals mijn vriend die werk verliest op fabrieken en dit ook financieel gevolgen heeft. Denk maar aan mensen in een rusthuis, eenzaamheid neemt toe. Is dit een aspect waar we meer rekening moeten mee houden? Waar we meer oplossingen voor moeten bedenken? Dat we uit verschillende invalshoeken moeten bekijken?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten