De vele pestepidemieën in de 17de eeuw


Begin 1666 werd Brugge voor de zoveelste keer geteisterd door een pestepidemie.


Jaar van de Kastelen en Abdijen in het Brugse Ommeland
Op het hoogtepunt stierven honderden inwoners. Arm en rijk werden getroffen. Anne-Françoise de Schietere de Damhouder dicteerde op 1 oktober 1667 haar testament, waarin ze verklaarde“ziek van lichaam en bevangen van de quaede ziecktete zijn, en stierf op 6 oktober op het kasteel van Tillegem, evenals vier van haar zes kinderen. Het ergst getroffen door de “haestige ziekte” was de Sint-Gillisparochie. In de Peperstraat, achter de gebouwen van het makelaarsgilde, was ieder huis besmet. De makelaars en de inwonende huisbewaarder ontruimden hun lokalen, die werden opgeëist als huisvesting voor een pestmeester en een  roode pater die over de zieken van de Sint-Gillis-parochie dienden te waken.


Het hele jaar 1666 was Brugge in quarantaine en bleef afgesloten voor inkomende vreemde schepen omdat men vreesde dat ze nieuwe besmetting zouden brengen. Men wist maar al te goed dat de pest in gans Europa woedde. In de voorbije maanden had de ziekte al bijna honderdduizend slachtoffers geëist. Begin 1667 was de ziekte grotendeels geweken. De haven en de toegangswegen werden weer opengesteld en de “camere van commercie” kon weer aan de slag.  



Tijden van nu
Het valt mij op dat er vele gelijkenissen zijn met de situatie waar wij ons nu in bevinden met het COVID-19 virus. De maatregelen die in de tijd werden genomen worden nu ook genomen. Onze landgrenzen worden afgesloten zoals ze in 1666 in Brugge ook in quarantaine gingen. Het COVID-19 virus heerst ook niet enkel in ons land maar in heel Europa. Hier hebben we dus al enkele gelijkenissen. Het COVID-19 virus heeft ook al een enorm aantal slachtoffers gemaakt op een korte tijd. Het is schrikwekkend hoe zo iets in deze tijden nog zo gelijkend kan zijn met vroeger. De Pestmeester van vroeger wordt nu vervangen door politie die het volk controleert en indien sanctioneert bij het wel of niet opvolgen van de opgelegde maatregelen van de regering. Ik hoop dat  het bij ons geen jaar zal duren voor wij weer onze normale levensstijl weer kunnen hervatten.

Leuke  weetjes
Mits ik dus ook wel een echt familie persoon ben bel ik regelmatig naar mijn familie. Zo heb ik het geluk om een tante in de familie te hebben die zich bezig houd met onze stamboom. Toen ik aan het vertellen was over mijn blog en de periode waar ik het over ging hebben wist zij mij een leuk weetje  datje te vertellen uit onze stamboom! Op de overlijdensakte van mijn voorvader Pieter Tack, op 13 augustus in 'het pestjaar' 1666 staat vermeld dat hij aan de pest overleed; zijn vrouw, voormoe Antonia 10 dagen later.  En... mede dankzij hun enig overlevende zoon, voorva Otto 'Osten', die nog kon ontsnappen naar Gistel, fladder ik hier rond op deze aardbol :-) 

Sint-Janshospitaal, Musea Brugge - CODARTIn die tijd werden er te Brugge ook sterfgevallen geregistreerd in het Sint-Janshospitaal, één van de oudste ziekenhuizen van 't land, in 't hartje van het mooie Middeleeuwse Brugge werd toen 'hospitaal' genoemd (nu nog in het dialect), want was letterlijk een gast-huis voor de armen (rijken stierven toen thuis, nu omgekeerd).


bronnen:
https://nl.geneanet.org/profil/greetjepittery


Reacties

  1. Dag Noëmi,

    Fijne blog om te lezen. Ambitieus en goed van tekst! Werk je lay-out nog een beetje af, maar inhoudelijk vind ik dit sterk. Meer van dat zou ik zeggen. Als je je eigen familiebanden kan traceren in dit soort zaken, dan is dat fenomenaal. Kan je nog sporen vinden van je voorvaderen?
    Hoe zijn of haar Brugge er uit zag? Een reconstructie maken met de summiere gegevens die je hebt?
    Enfin, we hebben de tijd om dit te onderzoeken. Ik zie uit naar je volgende blog.

    Alle groeten,
    bw

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De pest is een interessant item om te linken aan de periode die we nu meemaken! Zelf heb ik hierover ook informatie over gezocht en idd zijn er veel maatregelen die we herkennen. Zelf heb ik de link niet gelegd dat de pestmeester van toen vervangen wordt door de politie nu, leuk om het zo te bekijken! Ben je nog meer te weten gekomen over de geschiedenis van je familie en hun belevingen in verband met de ziekte?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Naar Gistel dan nog "ontsnapt", waar ik woon ;) . Wie weet was het naar het Godelieve klooster ofzo... ?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten