België in de ban van de cholera!
In de 19de eeuw kwamen er in België 6 epidemieën voor ; in 1832, 1846, tussen 1854 en 1859, in 1866, tussen 1883-1885 en tussen 1892-1894. Naast de grote epidemieën kwamen er af en toe ook kleine opflakkeringen voor. De cholera-epidemie was de zwaarste van de 19de eeuw. Ze eiste zoveel slachtoffers dat het jaar 1866 een rampjaar werd. Daarom wordt de cholera-epidemie van 1866 ook wel de 'triomf des dood' genoemd. In alle streken in België vielen immers slachtoffers door deze cholera-epidemie. Vooral veel slachtoffers in de grote steden. De cholera werd door de schepen meegebracht.
Provencie
|
Aantal doden
|
Antwerpen
|
5.500
|
Brabant
|
10.699
|
West-Vlaanderen
|
2.293
|
Oost-Vlaanderen
|
6.307
|
Henegouwen
|
7.294
|
Luik
|
8.462
|
Limburg
|
288
|
Luxenburg
|
1.236
|
Namen
|
1.321
|
Volgens de officiële bevolkingstellingen huisden er in Gent in 1866 115.354 inwoners waarvan 2.769 burgers getroffen werden door de cholera van 1866. De eerste slachtoffers stierven in maart. De ziekte nam geleidelijk aan af vanaf september. In brugge woonden er 47.015 burgers. waarvan de cholera slechts 779 persoenen trof. De ziekte brak pas uit op 13 juli 1866. Haar laatste slachtoffer was op 12 november 1866.
Preventieve en curatieve maatregelen tegen cholera
Met preventieve maatregelen probeert men de cholera te voorkomen.Een vaak voorkomende maatregel was quarantaine waarbij de zieken in een bepaalde ruimte werden afgezonderd om te voorkomen dat zij anderen zouden besmetten. De maatregelen die een centrale overheid uitvaardigde, kwamen immers overeen met hun politieke oriëntatie. Zo hadden de Engelse overheden eerder de neiging liberale maatregelen te treffen. Maar autocratieën zoals Rusland en Pruisen troffen vooral dwangmaatregelen. Geloofde men in de besmettelijkheid van cholera dan voorzag men vlugger in quarantaine dan wanneer men aannam dat cholera niet besmettelijk was. Andere preventieve maatregelen zijn de sanitaire hervormingen en de aanleg van rioleringen. Zodra men door had dat het water de vector was voor de verspreiding van cholera, zorgden overheden ervoor dat het rioolwater niet rechtsreeks in rivieren terecht kwam, maar in rioleringen zodat de bevolking minder kans had op besmet water. Aangezien cholera in de geïndustrialiseerde landen één van de belangrijkste doodsoorzaken was, was zij de katalysator voor de grote sanitaire hervormingen in de negentiende eeuw. Met die hervormingen probeerde men onhygiënische achterbuurten te zuiveren.Naast preventieve maatregelen waren er ook curatieve of genezende maatregelen. Vóór de negentiende eeuw geloofde men dat braakwerkende middelen, zuiveringen en bloedingen hielpen. Dit was echter helemaal niet efficiënt en bleek de zaken nog te verergeren. Verder gebruikte men nog een aantal gewone middelen zoals kalomel en opium. Soms raadde men ook aan om een warm of koud bad te nemen of om warm of koud water oraal of via de endeldarm in te nemen. Deze therapie had weinig resultaten.
Onze tijden
Ook in onze tijd zijn er het meeste slachtoffers in de steden, vroeger soms enkel in de steden en als er toen dorpen waren besmet, dan moest ze in quarantaine. Nu is er een razendsnelle verspreiding van het Coronavirus want : "de wereld is ons dorp geworden" (zaken,- en studiereizen, toerisme) en vooral binnengebracht 'per vliegtuig'.In de jaren 1950 was er de Hong Kong griep, in de jaren 1960 de Aziatische griep, in 2002/2003 het Sarsvirus (60.000 slachtoffers) en de Mexicaanse griep in 2009.Toch bereikten die pandemieën amper Europa; Corona nu wel overal omdat er nu door veel meer mensen veel meer naar andere continenten wordt gereisd. Zo werkt mijn papa's kozijn halftime in Brussel en halftime in Azië (Maleisië) en de man van mijn oma's nicht werkte in Panama... niet meer abnormaal nu.
Ook hier komen er verschillende gelijkenissen voor. De quarantaine werd in tijden van Cholera ook toegepast. In het nieuws hoor je ook hoe andere landen hier mee omgaan. Ieder land heeft zijn eigen maatregelen. Ook hier zal dit te maken hebben met politieke beslissingen. Wij nemen de dag van vandaag ook maatregelen op hygiene. Er wordt continu herhaald om je handen te wassen. Indien je buiten bent ontsmettingsalchool te gebruiken. Tijdens het winkelen wegwerpbare handschoenen dragen. Iedereen moet een afstand bewaren van 1,5m. Handen geven wordt ten strengst afgeraden.
Bron:
https://gentdekuip.com/cholera/
https://www.travelvaccines.be/nl-BE/disease-page/cholerahttps://www.sint-martens-latem.be/update-over-het-coronavirus-door-zorg-en-gezondheid
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenZoals jullie zullen zien op mijn blog zit ik met ruimte tussen bepaalde tekstblokken. In mijn getypte versie heb ik deze niet enkel op mijn blog zelf. Is er iemand die mij hiermee zou kunnen helpen of hier raad mee weet.
Groetjes
Noëmi
Hey Noëmi.
VerwijderenIk kan misschien helpen met je 'ruimte probleem' op je blog; probeer op je blog zelf zo weinig mogelijk tekstruimte tussen de alinea's te laten.
Je titels een "kop" geven kan misschien ook helpen?
De lettertypes staan ook wat door elkaar. Als je alles markeert en dan een lettertype kiest (bv: helvetica) in de balk bovenaan zou dit opgelost moeten worden.
Lukt het nog steeds niet, je weet me te vinden op facebook :)
Leuk geschreven wel! Interessante tekst over cholera en de verschillende maatregelen. De wereld is inderdaad ons dorp geworden. Als liefhebber van reizen zag ik vooral de voordelen hierin, maar in tijden van ziektes heel nadelig als ultieme verspreider. Begin maart kwam ik met het vliegtuig terug van New York.. in mijn groep is gelukkig niemand besmet. We hebben allemaal enorm veel geluk gehad als je kijkt naar de huidige toestand.
Laten we zo voorzichtig mogelijk blijven handelen, maatregelen volgen en hopelijk snel verlost van dit akelig virus. Hou je goed!
Hey,
VerwijderenDanku om mij zo goed te helpen! Ik denk dat volgens mij nu al een heel stuk beter is mijn lay-out.
Hey Noëmi, een blogpost met alles erop en eraan! De vergelijking met Cholera en Corona is zeer goed gemaakt! We zien idd dat in grote steden de impact veel groter is dan in kleinere dorpen. Zoals bij ons in Staden zijn er weinig 'slachtoffers'/ zieken, namelijk 1,65%. Je kan dit opzoeken via de site van De Morgen: https://www.demorgen.be/nieuws/coronavirus-in-belgie-hoe-zwaar-is-uw-gemeente-getroffen~be100675/
BeantwoordenVerwijderenOver de praktische kant van blogger schrijf ik eerst mij tekst volledig, daarna doe ik de lay-out. Dus ik zet alles in hetzelfde lettertype en selecteer de kop/subkop en daarna voeg ik foto's toe. Dit is voor mij het duidelijkst. Daarna kijk ik eerst op 'voorbeeld' om te zien hoe mijn blog eruit zal zien als deze gepubliceerd is.
Volgens die tabel waren toen de minste doden in Limburg (288), en nu met het Coronavirus is het één van de Provincies die het zwaarste getroffen is .
BeantwoordenVerwijderenLeuk om je blog te lezen!
Dina
Wist je dat dit komt omdat er veel Italianen in Limburg wonen en die dan vaak familie op bezoek hebben of daar op bezoek gaan? Dit komt door de mijnen van vroeger!
Verwijderen