Na de Coronacrisis

De negatieve gevolgen


De coronacrisis heeft een pervers effect op kansarme kinderen :de kloof tussen kansarm en kansrijk zal groter worden. Terwijl de ene groep (ouders en kinderen) door thuiswerkmodules wordt gejaagd, is de andere bezig met 'overleven'.‘Als we niet ingrijpen, zitten we straks met een slagveld. De tweeling van mijn zus moet 's morgens vroeg opstaan tijdens de weekdagen en leren of taken doen tijdens de 'schooluren' thuis; in de vrije tijd en vakantiedagen spelen ze in hun groot huis & grote tuin en ze maken lange boswandelingen met hun ouders, m.a.w. er blijft 'structuur' in hun kinderleventje.  Maar... citaat uit krant :”Als Liam zich niet herpakt, dreigt hij zonder diploma op straat te staan. Door de coronacrisis valt zijn laatste kans in het water.Het gewone huiswerk stapelt zich al wekenlang op, nu komen de bundels thuiswerk erbovenop.Te veel zorgen, geen plaats of materiaal om de taken uit te voeren. Aan de videovergadering met zijn klasgenoten doet hij niet mee –hij schaamt zich over de plek waar hij woont.”


Huiselijk geweld

Bij sommigen  gezinnen is er huiselijk geweld : mannen tegen vrouwen (of omgekeerd)en... ook wel eens tegen kinderen... zo'n kinderen hebben géén veilig 'kot'. Door lockdown waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie voor een toename in huiselijk geweld. In België kunnen slachtoffers in een apotheek het codewoord ‘een masker-19’ gebruiken zodat de apotheker de CAW-hulpverlening kan contacteren via het gratis nummer 1712. In het Verenigd Koninkrijk kan dat ook door te bellen naar de hulpdiensten en een code te gebruiken. Een Britse tiener die zich vrijwillig inzet voor de lokale politie toont samen met een agent hoe dat kan in een video op TikTok. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200508_04951673 


Mentaal zwakke jongeren

Over de ontwikkeling van jongeren - De Apenjaren ? | gezondheid.beOok zijn er mentaal zwakke jongeren en ouderen die te kampen hebben met chronische depressies of andere psychische stoornissen... zij missen nu hun ondersteunende therapeutische gesprekken.... Door de quarantainemaatregelen zijn dagopnames niet meer mogelijk, werden bezoekuren afgeschaft, zijn groepstherapiesessies vervangen door individuele opvolging en kunnen patiënten niet meer naar huis in het weekend. Enkel voor minderjarigen geldt er een uitzondering op de bezoekregel en mogen ouders onder strikte voorwaarden nog op bezoek komen. Zo zijn aanrakingen verboden en mogen de ouders enkel op afspraak langskomen indien ze geen symptomen vertonen. Ook isolatie weegt zwaar door bij minderjarige patiënten. Ze kunnen niet meer naar huis in het weekend en wekelijkse activiteiten zoals samen sporten of boodschappen doen, werden afgeschaft. Johan Claeys, woordvoerder OPZ Geel, benadrukt dat het niet gemakkelijk is voor de patiënten. “Ze mogen enkel onder begeleiding buiten om op afstand te wandelen. Nu valt de situatie nog mee, maar dat zal enkel moeilijker worden naarmate de situatie langer aanhoudt.”


Werkloosheid

Staatshervorming goed voor Vlaamse werkloosheid? – VIVESDe armste groep in de samenleving wordt nog armer want zij worden het eerst afgedankt van hun laagbetaalde jobs, ze hebben soms zelfs geen PC, enz. De impact van het coronavirus op de economie is zo verwoestend dat een achtste van de wereldbevolking in diepe armoede zal verzinken. Daarmee doet de pandemie de positieve effecten van tientallen jaren armoedebestrijding in korte tijd teniet. 



Wie nu nog zegt dat het nieuwe coronavirus niet discriminerend is, leest ofwel geen nieuws, of is alvast, nog voor het vandaag toegelaten werd, naar zijn tweede verblijf getrokken.

Uit het dagboek van maatschappelijk werkster: 



Bron:
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200402_04911155?articlehash=E0EB842E8D78C8748C1F0000BEC06D4BD71F72E6156F526B8DAE2A2808F8F975EA56472FE0D79D56E4514902F243030F24DB410B582CA795F1279919AFA959F6

Reacties

  1. Een gezond evenwicht zoeken is zeker niet makkelijk in deze periode en ik hoop oprecht dat de mensen die steun nodig hebben deze steun ook kunnen en willen ontvangen! Het filmpje van op TikTok heb ik ook gezien, ik vind het positief dat er nagedacht wordt over alternatieven om hulp te zoeken op een veilige manier! Ik vind het een heel goede insteek deze post zeker met een knipoog naar het sociaal werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Respect voor jouw objectiviteit over de sociale moeilijkheden die nu nog meer doorwegen bij de mensen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten