Hoe een virus Napoleon versloeg



Hoe een virus Napoleon versloeg

Artikel - Groot 'nieuws' uit Frankrijk: Napoleon was géén dictatorEpidemieën brengen de donkere kant van de menselijke aard naar boven. Maar soms zetten ze ook positieve omwentelingen in gang, Frank Snowden, emeritus-hoogleraar in de geschiedenis van de geneeskunde aan de Amerikaanse Yale-universiteit, legde in zijn boek Epidemics and Society bloot hoe de uitbraak van de pest bijdroeg aan de vorming van moderne staten en hoe de gele koorts zowel het einde inluidde van de slavernij op Haïti als van de Franse koloniale ambities in Noord-Amerika. 


De opstandige slaven hadden immuniteit en de Fransen niet


De slaven die grotendeels uit Afrika waren overgebracht, hadden groepsimmuniteit tegen gele koorts. Ze leefden in het binnenland, van waaruit ze een guerrilla voerden. De Fransen hadden geen immuniteit en gebruikten de havensteden als uitvalsbasis voor hun expedities naar het binnenland, waar de gele koorts huisde. De leiders van de Haïtiaanse opstand waren zich goed bewust van de rol van gele koorts en probeerden de Fransen in de zomermaanden naar hun gebieden te lokken. Ze wisten uit ervaring dat dit de Europeanen zou decimeren. In de briefwisseling van de Franse commandant met Parijs kon je lezen dat hij met 40.000 troepen gekomen was, maar dat 80 procent gestorven was aan de gele koorts en de overige twintig procent ziek of herstellende was. Hoe kon hij onder die omstandigheden verder gaan met de strijd?


Opvallende gunstige naschokken


Napoleon Bonaparte - Franse generaal en keizer | HistoriekIn 1802-1803, een leger van veertigduizend door de Eerste Consul zond Napoleon Bonaparte van Frankrijk naar Santo Domingo aan de onderdrukken Haïtiaanse Revolutie gemonteerd door slaven, werd gedecimeerd door een epidemie van gele koorts (een van de slachtoffers was commandant van de expeditie en Bonaparte's broer- in-law, Charles Leclerc ). Sommige historici geloven dat Napoleon bedoeld om het eiland te gebruiken als een halteplaats voor een invasie van de Verenigde Staten door middel van Louisiana (toen net weer door de Fransen van de Spaanse.). Anderen geloven dat hij het grootste deel de bedoeling op het herwinnen van de controle over de lucratieve productie van suiker en de handel in Saint-Domingue was. Slechts een derde van de Franse troepen overleefden om terug te keren naar Frankrijk, en in 1804 de nieuwe republiek van Haïti verklaarde haar onafhankelijkheid.

wat is de gele koorts.

Het Gevaar Van Gele Koorts - Amazing Erasmus MCGele koorts is een zeldzame maar ernstige infectieziekte. Gele koorts wordt overgedragen via de speekselklieren van besmette muggen. Mensen kunnen de ziekte niet naar elkaar overdragen. Als een besmet persoon door een mug wordt gestoken, kan die mug het virus vervolgens verder verspreiden. Wanneer u eenmaal met gele koorts besmet bent, is er géén medicijn als behandeling. Alleen de symptomen van de ziekte zijn te behandelen en te ondersteunen. Helaas loopt deze ziekte soms dodelijk af. Dit is de reden dat wij bij enig risico altijd aanraden om u tegen gele koorts te laten vaccineren. Dat kan bijvoorbeeld bij Thuisvaccinatie.

Symptomen gele koorts

  • plotselinge koorts en rillingen
  • spierpijn, rugpijn
  • hoofdpijn
  • misselijkheid en braken
  • mogelijk geelzucht
De meeste mensen herstellen na deze fase (duurt drie tot vier dagen). In ongeveer 15 tot 25 procent van de gevallen ontstaat hierna echter een ernstig ziektebeeld van gele koorts:
  • shock
  • ernstige geelzucht
  • bloederige diarree en andere bloedingen
  • orgaanfalen (ernstige schade aan bv. hart, nieren, lever)
Indien dit ernstige ziektebeeld ontstaat, overlijdt tot vijftig procent van de patiënten hieraan.


Gele Koorts Infographic Elementen Symptomen Preventies En ...


Bron:
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200330_04906794/hoe-een-virus-napoleon-versloeg
https://nl.qwe.wiki/wiki/History_of_yellow_fever
https://www.zorg-en-gezondheid.be/gele-koorts
https://www.thuisvaccinatie.nl/ziektes/gele-koorts


Reacties

  1. Groepsimmuniteit is een term die vandaag de dag met COVID-19 ook opduikt. Interessante blog, het sterftecijfer van 50% van de bevolking is niet leuk om te lezen! Ik wist niet dat deze ziekte zo'n impact kon hebben!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten