Een vergelijking met WOI & WOII


Een vergelijking met WOI & WOII

Amerikaanse regering stuurt ziekenhuisschip naar New York: "Beter ...Het taalgebruik (vooral in de U.S.A): Lock-down, battlefield, the frontline, the heroes,... oorlogstermen die nu voor deze Corona- oorlog tegen de 'onzichtbare vijand' worden gebruikt. Ook veldhospitalen voor Corona-slachtoffers (New York, Italië, Spanje) zoals in de wereldoorlogen in die landen met veel intensive care patiënten. Is er noodgedwongen zoals in tijden van oorlogen overal plaats gemaakt om zieken op te vangen. In de eerste wereldoorlog werd iedere kleine school in elk dorp tot een veldhospitaal ingericht. In tijden van nu krijgen we beelden te zien van het marineschip Comfort dat aanmeert in New York. Het schip bevat 12 operatiekamers, een 1000 tal bedden ziekenhuis faciliteit, digitale radiologische diensten, een labo, een apotheek en zoveel meer. 


Verspreiding

In de eerste wereldoorlog reisden mensen de hele wereld over om te gaan vechten. Samengepakt in schepen die hun vervoerden naar hun bestemming. Ze verbleven in kampen waar iedereen dicht op elkaar leefde. Dit kan je vergelijken met de globalisering van nu. Mensen reizen de hele wereld rond voor hun werk en plezier. Het is zeer gemakkelijk geworden om in een korte tijd aan de andere kant van de wereld te geraken.  Doordat veel mensen zich op een korte periode in verschillende delen van de wereld bevinden verspreid het virus zich zeer makkelijk en snel. Dat globaliseren heeft ook een voordeel. Doordat we informatie uitdelen met andere landen kunnen we samen zoeken naar een vaccinatie tegen het virus. 

Hamsteren

plaatjes-en-spreuken on Twitter: "Meer leuke plaatjes en grappige ...
Het hamsteren komt ook ook voor in verhalen van onze voorouders. Vroeger was hier een betere reden voor dan de dag van vandaag. Vele winkels werden getroffen door de oorlog en hierdoor niet meer bruikbaar. Het was ook niet veilig om steeds naar de winkel te gaan. Nu kan je geen enkele objectieve reden bedenken. Dit is waarschijnlijk een irrationeel collectief onderbewustzijn dat komt opspelen.


Angst

De vlucht van 1914 heeft anderhalf miljoen mensen op de vlucht gejaagd voor de oorlog van 1914. Dat wordt kopie paste over gedaan bij de nieuwe Duitse inval in 1940. Terwijl het veel schadelijker was dan het goed was. Het is een angstreflex. mensen denken het is zo gegaan 20 jaar geleden nu moeten we dit opnieuw doen. Ons hamsteren zal hier ook wel naar verwijzen.



beperking in de bewegingsvrijheid

SMCBrasschaat - 678 Photos - 14 Reviews - High School ...Er was een grote beperking op de bewegingsvrijheid in beide wereldoorlogen. Voornamelijk in bezet gebied, maar ook in de zogenaamd vrij gebied van België. Men had een een duidelijke visie nodig om zich te verplaatsen. Onze lock-down 'light' nu is wat te vergelijken met wat mensen in WOII (1940-1945) meemaakten, zo mocht mijn Mutti & haar familie vanuit hun dorp Moerkerke niet naar Brugge gaan, ze hadden toelating nodig van de Duitsers. Haar vroegere buurvrouw juf Masson (+) had toen ook zo'n bewijs nodig om van Wenduine naar  Blankenberge te gaan.  En mijn tante kan in tijden van Corona zelfs niet naar Wenduine naar mijn Mutti tenzij met een toelatingsbewijs van de politie!

Grenzen sluiten

Dit konden we ons enkele maanden niet eens voorstellen. We hadden het al zo moeilijk als de Britten opeens spraken van een nieuwe grens. Dit doet enorm denken aan wat er 100 jaar geleden gebeurd is. je kon van Gent niet naar Brugge komen. Hoe dit aanvoelt weten we nu ook 100 jaar later.

Onmogelijkheid om te begraven

Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-ChapelleItalië en Spanje kunnen niet volgen met de dode lichamen. Mortuaria liggen overvol. Schrijnende beelden van mensen die naar een voorlopig geïnstalleerd Mortuarium worden gebracht. In Ecuador werden duizenden kartonnen grafkisten besteld om het hoge dodental aan te kunnen. In de oorlogen werden slachtoffers weg gebracht in legervoertuigen. Dit is vaak te zien op afbeeldingen uit de eerste wereldoorlog. Velen onder hun werden begraven op de plaats waar ze stierven. dit was meestal ver weg van hun familie. Nu kennen we dit als militaire begraafplaatsen. 



Reacties

  1. Chapeau hoe goed je de geschiedenis linkt met het heden, het coronavirus. Ook ik ken enkele mensen die in het buitenland werken, daarnaast is het vanzelfsprekend geworden om op reis te gaan in de vakanties. Het hamsteren was/is deze periode heel sterk aanwezig. Maar wat is hamsteren? Ik bedoel hiermee, vanaf wanneer ben je aan het hamsteren? Wij zijn bijvoorbeeld een gezin die wel altijd eten in huis hebben, dit gaat van zakken chips tot een extra pot zoetzure saus. Soms denk ik dat onze maatschappij momenteel te snel de stempel hamsteraar op iemand plakt. Denk maar aan de mensen die extra boodschappen doen voor hun mama/ oma/ buurvrouw of buurman. Op enkele rekken in de winkel hangen ook 'gelieve maar één doos tessues mee te nemen'. Ben ik hier nu te kritisch over? Of denk ik gewoon te ver hierover na?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt wel een punt Charlotte. Inderdaad "plakken" we soms te vlug een etiket op iets.

      Verwijderen
  2. Het marineschip voor corona patiënten in New York lijkt gigantisch. Amerika is er slecht aan toe met al bijna 1 miljoen besmettingen.. dus hopelijk wordt daar enorm ingezet op de ziekte. Super interessant hoe je alles verwerkt en toets naar gelijkenissen met de Wereldoorlog. Ik kan mij vinden in je tekst. We herleven als het ware een oorlog, een onzichtbare dan. Onze vijand is het virus, en gelukkig zijn er maatregelen die de schade proberen verzachten. Toch gaan we dit nooit vergeten en zal het een zware impact op ons hebben. Laten we hopen op een mooie toekomst. Mutti klinkt als een super lief omatje, zo leuk dat je via haar verhalen kan navertellen aan ons! Je blog ziet er heel goed uit. Hou je goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je blogs lezen echt heel vlot en zijn super goed gelinkt! Je ziet dat je hier heel veel tijd en werk in steekt, wauw!
    Het hamsteren was iets dat heel erg was de eerste weken. Ik denk dat dit vooral uit angst was, dat bijvoorbeeld de supermarkten ook toe zouden gaan. Dit is bijvoorbeeld gebeurd in een deel van Azië, dit had ik gezien bij iemand waarmee ik bevriend was op facebook. De winkels gingen daar toe voor 2 weken en ze hadden 2 dagen de tijd om al hun inkopen te doen. Ik denk moest dit hier gebeurt zijn, dat er dan nog meer paniekkopers zouden geweest zijn en dat de winkels helemaal leeg zouden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten