De beruchte Spaanse griep

 

De beruchte SPAANSE GRIEP en de 20ste eeuw


In 1918, het laatste en ellendigste jaar van de Eerste Wereldoorlog, werd de wereld ook nog eens getroffen door een vreselijke griep. De Spaanse griep was verantwoordelijk voor de grootste catastrofe ooit. Nooit eerder stierven zoveel mensen in zo'n korte tijd als toen. Hiermee komt de  Spaanse griep in de top drie te staan van dodelijkste epidemieën, tezamen met de pest-epidemie uit de zesde eeuw en de Zwarte Dood van de veertiende eeuw. De griep eiste binnen vier maanden meer mensenlevens dan de oorlog in vier jaar. De oorlog kostte 15 miljoen mensen het leven, de griep ongeveer 50 miljoen. Er stierven bovendien meer militairen in bed door de griep dan door oorlogsgeweld in de loopgraven. Velen die gediagnosticeerd zijn als overleden aan zaken als tuberculose, bronchitis, hartfalen en zelfs mazelen of tyfus, zullen in feite aan de griep zijn overleden, of in ieder geval door de griep het zetje gekregen hebben. De snelle verspreiding heeft ook met de oorlog zelf te maken: de algemene verzwakking van burgers en militairen in 1918, de dichte opeenhoping van soldaten en burgers, slechte voeding en .. Ook de vogels die als delicatesse werden geschoten vanop de slagvelden zouden de ziekte overgedragen hebben. Dit zou ook het snelle karakter van de griep verklaren, die daarom wel een 'windvlaag des doods' werd genoemd. De griep kon tegelijkertijd of vrijwel tegelijkertijd op verschillende plaatsen opduiken, zonder dat er bijvoorbeeld door troepenverplaatsing een verband tussen de plaatsen kon worden gevonden.

oorsprong

Figuur 1.1 Lee's push-pullmodel: factoren in de landen van ...het is zeker dat de oorlog de griep niet heeft veroorzaakt, maar de vraag blijft of de epidemie niet juist door de oorlog dergelijke proporties heeft kunnen aannemen. Tot voor kort werd aangenomen dat het virus door Amerikaanse soldaten naar Europa was gebracht. Maar volgens een niet door iedere deskundige onderschreven theorie van de influenzaspecialist Kennedy F. is de griep door Chinese arbeiders die de werkploegen bemande naar Europa gekomen. Het agressieve karakter van het virus rechtvaardigt echter de vraag of het niet ook zonder die oorlog de weg naar de overige delen van de wereld had gevonden. dit neemt niet weg dat de verspreiding zonder de oorlog wellicht iets minder wereldwijd zou zijn geweest, al staat hier weer tegenover dat juist een oorlogvoerend land als Australië vrijwel gevrijwaard bleef van de ziekte. Waarschijnlijk als gevolg van een streng quarantainebeleid voor terugkerende soldaten. Niet dat de quarantaine geheel heeft kunnen tegenhouden, maar het heeft de ziekte wel opgehouden. 

Behandeling

Behandeling - Osteoporose Patiënten VerenigingEllis schreef: 'De enige mogelijke behandeling was te proberen de temperatuur in de afdeling zo gelijkmatig mogelijk te houden. dat was zo'n beetje het voornaamste dat we te horen hadden gekregen. We gaven ze gewoon veel te drinken en liepen maar op en neer om te kijken of iemand misschien iets nodig had. Ze waren allemaal incontinent, waardoor je constant aan het wassen en beddengoed aan het verwisselen was. ik herinner me een jongen van kop tot een te hebben gewassen en tien min later kon ik weer beginnen.'

Kapitein Geoffrey Keynes zou nooit de aanblik van de doodstenten vergeten: 'Er lagen rijen met lijken, echte rijen, honderden doden, gestorven aan iets totaal onbekends. het was een afschuwelijk zicht hen daar te zien. Gestorven aan iets waarvoor ik geen enkele behandeling kende'.



Spaanse griep VS Covid-19


  • Spaanse griep vooral jonge mensen tussen 20 en 40 jaar Covid-19 vooral zestigplussers.
  • Beide virussen behoren bovendien tot een andere familie. Influenza verspreidt zich snel maar relatief gelijkmatig onder de bevolking. Terwijl Coronavirussen eerder in clusters mensen besmetten.
  • Coronavirus wordt waarschijnlijk niet zo dodelijk als de Spaanse griep
  • Technieken ten opzichte van honderd jaar geleden niet veranderd. Quarantaine, isolatie, mondmaskers en handen wassen gelden nog altijd als voornaamste wapens tegen de verspreiding.
  • betere communicatiekanalen dan in 1918. Hierdoor heeft de overheid een beter zicht op het aantal zieken.

leuk weetjes

Marc De Bel heeft een boek geschreven die zich afspeelt tijdens de Spaanse griep . De Titel hiervan is Mette. Dit boek kan je ook zien in een musical deze ging normaal van start op 24 april in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Momenteel is er geen zekerheid of deze door zal gaan.








bron:
https://www.researchgate.net/figure/Figuur-11-Lees-push-pullmodel-factoren-in-de-landen-van-oorsprong-en-bestemming-en_fig1_270450014
https://www.wereldoorlog1418.nl/geneeskunde/geslachtsziekten.htm
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/gaat-de-vergelijking-van-het-huidige-coronavirus-met-de-spaanse-griep-van-honderd-jaar-geleden-wel-op~a180d0b9/
https://www.boek.be/boek/mette-1
https://www.belirium.be/nl/films-tv-en-theater/
https://www.bohemianproductions.be/mette-tickets/







Reacties

  1. Zeer interessant stuk om te lezen! Ik ben altijd geboeid geweest door de oorlogen, daarom ben ik zo verwonderd dat ik nu pas ontdek dat de Spaanse Griep kort na de oorlog plaatsvond. Niet dat ik nog nooit over 'Spaanse Griep' had gehoord, maar ik kon mij daar eigenlijk niets bij inbeelden. Het zet me ook wel na tot denken, het verwonderd mij totaal niet dat die situatie uit de hand liep. Zoals je zelf ook aangeeft, de situatie van oorlog heeft daar zeker een nadelige rol in gespeeld. Ook erg dat mensen nog zo'n zware klap te verwerken kregen!
    Daarnaast vind ik het ook super leuk en duidelijk dat je een vergelijking met COVID-19 maakt.
    Doe zo verder! :)

    Groetjes Eva

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Momenteel zit ik allang met de vraag in mijn hoofd: 'Is een virus die zo'n grote impact heeft ook geen soort 'oorlog' maar dan op een heel andere manier?'. Waarom deze vraag? Een virus hebben we praktisch niet in handen, ook een oorlog hebben we niet in handen. Daarnaast zien we soms dat een virus veel meer slachtoffers maakt dan een oorlog. Toen het coronavirus meer en meer ter sprake kwam vertelde mijn mama en oma meteen over de Spaanse Griep, welke impact deze had. Leuk dat je enkele weetjes toepast in deze blog! Je bent hier heel goed in!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt erg en raar hoeveel mensen op zo een korte tijd gestorven zijn, ik hoop oprecht dat wij dit nooit gaan moeten meemaken.
    Leuk weetje over het boek van Marc De Bel, ik wist helemaal niet dat die zich afspeelde tijdens de Spaanse griep.
    Ook ik heb al een blogpost geschreven over de Spaanse griep en heb dezelfde informatie als jou gevonden.
    Heel erg goed verwerkt, zeer aangenaam om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten